EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Česká spořitelna jde proti proudu. Zlevňuje hypotéky

 

České spořitelně se v prvním čtvrtletí podařilo navýšit tržní podíl v hypotékách na téměř 33 procent a stát se lídrem hypotečního trhu. Svou pozici hypoteční jedničky si snaží udržet i ve čtvrtletí druhém a hypotéky zlevňuje. Příčina však může být i jinde.

Loading



 


Česká spořitelna navýšila v prvním čtvrtletí 2017 tržní podíl z loňských 26 procent na 32,7 procenta. Sjednala 8700 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 17,5 miliard korun a dostala se do čela hypotečního trhu. Po osmi letech tak porazila i Hypoteční banku, která dosáhla v prvních třech měsících letošního roku tržního podílu 29,6 procenta.
„Na růstu našeho tržního podílu se vedle příznivých úrokových sazeb podepsal i fakt, že u hypoték máme díky dlouholetým zkušenostem s jejich poskytováním nastavený rychlý schvalovací proces. Jsme tak schopni zvládnout velké množství obchodů v krátkém čase a vyjít vstříc klientům, kteří poptávají financování vlastního bydlení,“ řekl Karel Chábek, manažer hypoték České spořitelny.

Delší fixace hrají prim

Česká spořitelna snížila úrokové sazby pěti, osmi a desetiletých fixací o 0,2 procentního bodu. Fixaci na pět a osm let získáte nově od 1,99 procenta a na deset let od 2,09 procenta. Jde však zatím o časově omezenou akci, která skončí 9. července 2017.
Kromě toho, že se snížení úrokových sazeb týká pouze dlouhodobějších fixací, je navíc pouze pro úvěry poskytnuté maximálně do 80 procent zástavní hodnoty nemovitosti (LTV). Je zřejmé, že nejde pouze o získání většího podílu na trhu, ale i o doporučení ČNB, které bankám předepisuje poskytovat v rozmezí od 80 do 90 procent LTV pouze 15 procent nově poskytnutých úvěrů.
Nové omezení hypoték, které se vztahuje vždy na kalendářní čtvrtletí, je v platnosti teprve od dubna. Některé banky již přiznaly, že limitu stanoveného ČNB dosáhly a čerpání hypoték odkládají na červenec. Česká spořitelna podobné údaje neposkytuje, ale vzhledem k akci, kterou oznámila v pondělí 12. června, se dá předpokládat, že se limitu blíží a připravuje si půdu na další čtvrtletí.

Zlevňují i některé menší banky

Expobank si s úrokovými sazbami pohrává každou chvíli. Po mírném zdražení v minulém měsíci, se tentokrát zaměřila na slevy pětileté fixace a symbolické zdražení jednoletých fixací. Od 7. června můžete získat fixaci na pět let o 0,05 procentního bodu levněji (od 3,20 procenta). Fixace na jeden rok navýšila Expobank o 0,02 procentního bodu na 4,14 procenta.

Air Bank: Převedete více, zaplatíte méně

Air Bank se snaží přetáhnout hypoteční klienty z jiných bank. Air Bank totiž zatím ještě neumožňuje sjednání nové hypotéky, zaměřuje se pouze na refinancování. Od 1. června zavedla pásmové úročení a zvýhodnila hypotéky nad 1,5 milionu korun. Hypotéku nabízí s fixací pouze na pět let do 1,5 milion korun s úrokem od 2,19 procenta a nad 1,5 milionu korun od 1,99 procenta.
Kromě pevné úrokové sazby na pět let si může klient zvolit také pohyblivou sazbu s pětiletým stropem u hypoték do 1,5 milionu korun s úrokem 2,2 procenta a nad 1,5 milionu korun se sazbou 2 procenta.
ČNB zřejmě zlevňování hypoték neocení, protože jako jednu z příčin tvořící se realitní bubliny uvádí právě rostoucí zájem o hypoteční úvěry kvůli nízkým úrokovým sazbám. Přesto se zdá, že její opatření hypoteční trh začala chladit. Je ale možné, že konkurenční boj bank může trhem ještě zacloumat.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *