EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: David Krůta

06. 06. 2018

1 komentář

Hypotéka a rozvod: Jak dál?

 

Na začátku je vše jasné. Velká láska a rozhodnutí na celý život. Následují další velké kroky. Nový vůz, děťátko a hlavně zázemí. Domov. Následuje poslední velké rozhodnutí. Hypotéka. Ovšem ne vždy jde vše podle našich představ. Jak řešit hypotéku při rozvodu a čeho se vyvarovat?

Loading



 

Cesta smíru a cesta boje

Na začátku si ve všem s partnerem rozumíte, ale když dojde na lámání chleba, objeví se zdánlivě nepřekonatelně rozdílné názory. Má první rada zní: Dohodněte se!
Vždy se nejprve snažte s partnerem dohodnout o vypořádání společného jmění manželů (SJM). V případě, že nenajdete společnou řeč, bude hypotéku, stejně jako ostatní majetek, rozdělovat soud. Jistě jej rozdělí spravedlivě, ale… Pojďme si nyní prostudovat možné varianty řešení.

Varianta 1: Spolu i po rozvodu

Partneři se můžou dohodnout, že se hypotéka nebude měnit a nemovitost dál splácejí napůl. Předmětná nemovitost může sloužit jako investiční příležitost. Oba, nyní již bývalí partneři, mohou společně vydělávat na pronájmu a postupem času mohou nemovitost věnovat například svému dítěti, nebo ji prodat.
Jak jistě ale sami cítíte, tato varianta je téměř pohádkovou záležitostí. Každá mince má ale dvě strany: oba zůstávají zatíženi úvěrem, což může v důsledku znamenat, že na jiný (nový) úvěr nedosáhnou. Nebo se bývalý partner může dostat do potíží se splácením. Protože je hypotéka společná, musí ji platit ten druhý. Nelze platit jen polovinu splátky.
Nastává prostor pro otázku: Opravdu jsou vzájemné vztahy po rozvodu na takové úrovni, aby šel pár do tohoto rizika?

Varianta 2: Já, nebo ty

Mnohem častější variantou řešení hypotečních úvěrů v rozvodovém řízení je přenechání úvěru jednomu z partnerů. Často se stává, že si nemovitost ponechá lépe vydělávající nebo celkově zajištěnější partner, který druhého partnera vyplatí.
Tato varianta je možná pouze v případě, že s ní obě strany souhlasí a hlavně, pokud banka shledá daného partnera jako dostatečně bonitního. Bonita bývá při řešení hypotéky velký problém. Pokud manželé uzavírají hypotéku společně, posuzují se příjmy obou partnerů. Většinou tak společně na hypotéku dosáhnou. Pokud však jeden partner chce převzít hypotéku sám a navíc musí druhého vyplatit z již zaplacené části hypotéky, může se stát pro banku málo bonitním.
Pokud banka vyhodnotí přebírajícího partnera jako bonitního klienta, je vyhráno. Stačí vyplnit žádost o vyvázání spoludlužníka a po dokončeném rozvodovém řízení s vyřešeným společným jměním manželů banka dovolí provést v hypotéce změny.
V případě, kdy banka vyhodnotí partnera jako málo bonitního klienta, existuje ještě jedna možnost. Může najít dobrodruha, který se stane ručitelem a hypotéku převezme společně s ním. Většinou se jedná o rodiče nebo sourozence. Může to být ale i dobrý kamarád.

Varianta 3: Sbohem a šáteček

Pokud selžou snahy o dohodu a partneři nedokážou najít společnou řeč, nebo pokud banka vyhodnotí oba partnery jako nebonitní, existuje již jen jedna cesta jak společnou hypotéku vyřešit. Nemovitost prodat, hypotéku ze získaných peněz předčasně splatit a případný zůstatek peněz z prodeje si mezi sebou rozdělit.
Nutné je o zamýšleném prodeji informovat banku, která jako zástavní věřitel zpravidla musí k prodeji dát souhlas. A abyste bance neplatili zbytečně poplatky za předčasné splacení hypotéky, je vhodné prodej nemovitosti načasovat na konec fixace úrokové sazby.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Vypořádání SJM

    21 září, 2020

    Prosim o radu. Ex zustal v dome i s dětmi které mu byli soudem svěřeny po dohodě do péče s rozšířeným stykem. Ja se odstěhovala ,(některé věci v domě ještě mám) ex odmítá platit poplatky i hypoteku. Dohodnout se o vyporadani SJM odmítá, vyhrožuje a dává mi ultimáta, zakazuje mi vztup do domu atd. Od pořízení hypoteky ji hradím já z mého účtu i veškeré poplatky s domem spojené. Většinu stravy, vybavení domu,většinu oblečení dětem atd. jsem také platila ze,, svých,, mnou vydělaných peněz . Je možné po ex při podaní žaloby žádat větší podíl ze SJM když prokazatelně dokážu i u soudu, že jsem vše financovala díky mému úsilí. Ex chodil i na nějaké brigady, peníze z nich mu zůstávali na jeho,, potreby,,… Dotaz tedy zní, mohu žádat větší podíl ze SJM? Moc děkuji za odpověď uz jsem z toho zoufalá.

    Odpovědět