EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Text: Petr Zámečník

03. 09. 2013

0 komentářů

Podzimní akce stavebních spořitelen: Levné úvěry a tisícikorunové prémie

 


 

S novým školním rokem a ochlazujícími se dny nepřichází jen podzim. Své chtějí říci i stavební spořitelny. Každoroční poprázdninové akce se v letošním roce zaměřují především na levnější úvěry a některé připisují prémie.

Své podzimní akce od začátku září spustila Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS, Liška) a Modrá pyramida (MPSS), již v průběhu srpna je představila Stavební spořitelna České spořitelny (SSČS, Buřinka). S motivační sezónní nabídkou zatím nepřišla Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS) a Wüstenrot – stavební spořitelna.

ČMSS: Prémie pro děti i levnější úvěry

Liška nabízí od 1. září do 31. prosince 2013 bonus ve výši 1000 Kč pro klienty ve věku do 17 let, kteří si uzavřou smlouvu o stavebním spoření. Na internetových stránkách se nezmiňuje o dodatečných podmínkách, jakými standardně bývá např. výše cílové částky či minimální počáteční vklad. Zato poměrně aktivně inzeruje možnost sjednání nezávazné schůzky s „finančním poradcem“ ČMSS.

Časově omezená je i nabídka Bonusového vkladu. Do konce roku nabízí bonus z vložené částky 50 tis. Kč a více ve výši 1,5 %, při vložení více než 100 tis. Kč je bonus ještě o desetinku procentního bodu vyšší. Smlouva musí trvat alespoň 2 roky a nesmí dojít ke změně tarifu ani cílové částky. První dva roky je smlouva vedena zdarma a po dvou letech není při výpovědi účtován poplatek za ukončení smlouvy ve vázací době ve výši 0,5 % cílové částky.

Jenom do konce října nabízí ČMSS vyřízení překlenovacích úvěrů Topkredit a Tophypo bez poplatku. Oba úvěry jsou stavěny jako konkurenční produkty k hypotékám, ovšem s o něco vyšší úrokovou sazbou – a nevýhodou „dospořování“. Při úvěru alespoň 2 mil. Kč klient zaplatí 3,5 %, resp. 3,4 % ročního úroku. Při sjednání dalších produktů může navíc získat slevu až 0,4 procentního bodu.

REKLAMA

MPSS: Levnější úvěr

Modrá pyramida sází na levnější úvěr s garantovanou sazbou. Od 3. do 30. září 2013 nabízí Hypoúvěr 85 s garantovanou sazbou 3,34 %. Jedná se sice o dražší úvěr než hypoteční, jeho výhodou je ale poskytování již od částky 200 tis. Kč, přičemž až do výše 500 tis. Kč není nezbytné zajištění nemovitostí. Zároveň je i zpracování úvěru a odhadu nemovitosti zdarma.

SSČS: Prémie pro děti a akční úvěr

Buřinka prodloužila do konce září svou únorovou akční nabídku bonusu 1000 Kč na smlouvy uzavřené pro děti ve věku do 6 let. Podmínkou je cílová částka alespoň 150 tis. Kč a do konce roku naspoření minimálně 3000 Kč. Prémii ovšem klient dostane pouze do výše zaplaceného poplatku za sjednání smlouvy, což se projeví zejména při jejím uzavření přes internet. Touto cestou si Stavební spořitelna České spořitelny účtuje „jen“ 495 Kč místo standardního 1 % z cílové částky.

Akční úvěr bez poplatku za vedení při uzavření do 27. září 2013 inzeruje Buřinka jako „úvěr s nízkým úrokem“. Jeho výše ovšem dosahuje 5,99 %, navíc jen při splatnosti do 8 let. Při delší splatnosti (až 18 let) úroková sazba vzroste na 6,85 %. Jeho výhodou je možnost poskytnutí bez zástavy nemovitosti až do výše 800 tis. Kč.

Přijdou další akční nabídky?

Se začátkem školního roku stavební spořitelny postupně přicházejí s novými akčními nabídkami. Mezi standardní patří nejrůznější slevy či vratky poplatku za sjednání smlouvy o stavebním spoření – a takovou nabídku zatím žádná spořitelna letos ještě nepředstavila. Navíc dvě spořitelny zatím své akce ještě neoznámily.

Stavební spořitelny v poslední době zažívají krušné časy. Pokud nepřilákají zpět klienty a nezískají ztracenou důvěru, k obnově zájmu o jejich finanční produkt jim nepomůže ani to, že jimi kritizované změny ve stavebním spoření uvízly ve druhém čtení v rozpuštěné Poslanecké sněmovně.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024

stavební spoření 2024

Vyplatí se stavební spoření v roce 2024?

V rámci konsolidačního balíčku byla opět snížena podpora stavebního spoření. Přítom ale už v minulých letech víceméně platilo, že šlo o velmi konzervativní formu spoření/investice. Která nedokázala porazit ani inflaci a to ani po započtení státní podpory. Jak je to se stavebním spořením nyní? Vyplatí se a pro koho?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

05. 02. 2024

Další ročník programu Nová zelená úsporám odstartoval

Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP ČR) tento týden po letní pauze spustil příjem žádostí o dotaci do nové etapy populárního programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Pro žadatele je připraveno mnoho novinek včetně několika podprogramů, které reagují především na růst životních nákladů v podmínkách ekonomické krize.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 10. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *