EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

V Praze atakuje prodejní cena nového bytu po loňském brutálním růstu hranici 140 tisíc Kč

 

Developeři v loňském roce prodali v Praze rekordní počet nových bytů. Rekordním tempem ale rostly i jejich ceny, které útočí na cenovku 140 tisíc Kč za metr čtverečný. Letos čeká trh s novým bydlením útlum, ceny ani přesto podle developerů klesat nebudou.

Loading



 

V Praze se loni prodalo rekordních 7450 nových bytů, tedy nejvíce od roku 2011. Jednalo se o meziroční nárůst zhruba o 28 %. Pro srovnání: v roce 2020 se prodalo v hlavním městě 5800 nových bytů, o rok dříve 5600 jednotek a v roce 2018 to bylo rovných pět tisíc bytů. Přesně sedm tisíc bytů se prodalo ve sledovaném období pouze v roce 2015. Vyplývá to z analýzy společností Central Group, Trigema a Skanska.

„Loňský rok byl prodejně nejsilnější za posledních 13 let, co primární trh vyhodnocujeme. V prodejích se loni odrazila především snaha kupujících ochránit své úspory před inflací i vědomí, že byt je bezpečné aktivum, které kromě růstu své hodnoty dokáže generovat také výnosy,“ říká Marcel Soural, předseda představenstva investiční skupiny Trigema.

Za loňským rekordním zájmem o bydlení stály i nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů. Developeři zaznamenali extrémně vysoký zájem o financování bydlení prostřednictvím hypotéky. Banky loni podle ukazatele Fincentrum Hypoindex poskytly více než 135 tisíc hypoték v celkovém objemu téměř 430 miliard korun.

REKLAMA

Po rekordu přijde útlum

Hypoteční trh uzavřel loňský rok s průměrnou úrokovou sazbou hypoték ve výši 2,99 procenta. Nabídkové sazby hypoték se ale již koncem loňského roku pohybovaly kolem čtyř procent a v lednu se již v některých bankách začaly blížit pěti procentům. Důvodem je i zvýšení základních úrokových sazeb ČNB. I v následujících měsících se tak dá očekávat další zdražování hypoték a útlum zájmu o hypotéky, který někteří analytici odhadují až na 50 procent.

Podle odhadů developerů by ale měla poklesnout poptávka po nových bytech pouze zhruba o 20 až 30 procent. Část klientů s hypotékou totiž podle nich nahradí lidé, kteří budou v investici do nemovitosti hledat ochranu svých úspor před inflací. Prodeje nových bytů by se tak měly vrátit na úroveň let minulých, kdy se počet prodaných bytů pohyboval kolem 5500 jednotek za rok.

Nabídka se krátí, řešení v nedohlednu

Nabídka nových bytů klesla ke konci loňského roku na 2850 bytových jednotek, což představuje meziroční pokles o více než 40 procent. Ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím roku 2015 došlo ale k poklesu nabídky nových bytů o více než 50 procent. V průměru měli loni developeři v nabídce 3300 volných bytů, tedy nejméně za posledních deset let.

REKLAMA

„Ještě v roce 2020 bylo v nabídce téměř šest tisíc nových bytů, nyní to není ani polovina. Situace už je opravdu kritická. A zřejmě se nic v nejbližších letech nezmění, protože nový stavební zákon, který by mohl pomoci, se bude odsouvat a měnit. Přitom rychlejší povolování je ve velkém ekonomickém zájmu státu. Jen v Praze je v přípravě více než 130 tisíc nových bytů, které by státu jen na DPH mohly přinést přes 155 miliard korun,“ říká zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.

Nabídka nových bytů by sice v letošním roce měla v hlavním městě mírně růst, stále ale bude značně zaostávat za poptávkou.

Po rekordním růstu cen přijde zpomalení

„V letech 2020 a 2021 se opět razantně rozevřely nůžky mezi nabídkou a poptávkou. Důsledkem je opětovná eskalace ceny bytů,“ uvedl Marcel Soural.

Průměrná prodejní cena nových bytů vzrostla ve čtvrtém čtvrtletí meziročně o 28 procent na 137 946 korun za metr čtvereční. Ve srovnání se třetím čtvrtletí se zvýšila o devět procent.

Kromě prodejních cen vzrostly i nabídkové ceny bytů. Podle analýzy Central Group, Trigema a Skanska dosahovala nabídková cena na konci prosince částky 144 408 Kč za m2, tedy o 5 % více než v předchozím čtvrtletí a o zhruba 24 % více než před rokem.

„Tak markantní meziroční nárůst ceny je důsledkem řady faktorů. Na trhu s novými byty vypukl s příchodem pandemie nákupní boom, který mimo jiné souvisí se zájmem kupujících dobře uložit své úspory. Nízká nabídka způsobená pomalým povolováním staveb měla také podstatný vliv na navyšování cen, ve kterých se navíc začaly projevovat i rekordní ceny materiálů, práce a energií. To vše bylo umocněno volebním rokem, který bohužel opět nepřispěl k vyšší předvídatelnosti trhu, ani ke zrychlení povolovacích procesů,“ říká Petr Michálek, předseda představenstva Skanska Reality.

Od roku 2015 vzrostly ceny nových bytů přibližně o 100 procent. Přestože by měl růst cen navzdory klesající poptávce podle developerů pokračovat i v letošním roce, tempo by mělo ale zpomalit. „Zatímco loni nabídkové ceny vzrostly o téměř čtvrtinu, pro letošní rok očekáváme růst cen v rozmezí od pěti do 10 procent,“ uvedl Dušan Kunovský.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze se připravuje 143 tisíc nových bytů, ročně se jich povolí jen asi pět tisíc

Investoři v Praze připravují výstavbu více než 143 tisíc bytů. Problémem je, že se jich dlouhodobě povoluje jen kolem 5 tisíc ročně, přitom každoroční potřeba hlavního města je minimálně dvojnásobná. Dlouhodobá paralýza povolování se negativně promítá i do dostupnosti bydlení. Vyplývá to za aktuální pololetní analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

27. 12. 2023

Versace, Fendi nebo Armani vstupují do rezidenčního sektoru

Aktuální analýza Savills „Branded Residences Report“ uvádí, že počet renomovaných značkových apartmánových rezidencí se celosvětově za posledních deset let zvýšil o více než 160 %. Nové značky, lokace a posun ve standardech vybavení hotelů tento sektor posunují na stále vyšší úroveň. Celkem bylo na světě dokončeno více než 690 takových rezidencí a do roku 2030 by […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

12. 12. 2023

Prodeje novostaveb v Praze rostou. Prim hrají malometrážní byty

Pražský bytový trh zažívá za poslední půlrok postupné oživování objemu prodejů. To je způsobeno zrušením přísných limitů ČNB pro poskytování hypotečních úvěrů, nabídkou garantovaných hypoték ze strany developerů a rozšířením nabídky projektů, které byly v předchozím roce a půl staženy z prodeje a čekaly na vhodnou příležitost na opětovné nabídnutí na trh.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

10. 11. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *