EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

V Praze jsou nejdražší byty ve střední Evropě

 


 

V Evropě lidé s průměrnými příjmy vydělávají na koupi nového bytu odlišně dlouhou dobu. Dánové potřebují na koupi nového bytu 2,4 násobek průměrného ročního hrubého příjmu. Ve Francii jsou na tom mnohem hůř, lidé tam musí ušetřit na nový byt více než devítinásobek ročního platu. Průměrně vydělávající Čech si musí dát stranou přes sedm ročních hrubých platů, aby si mohl koupit byt. Podobně jsou na tom v Nizozemsku a ve Velké Británii.

„Meziroční změny cen rezidenčních nemovitostí se ve srovnávaných zemích značně lišily. Nevyšší růst cen vykazovala Francie následovaná Německem a Rakouskem. Naopak výrazný pokles cen zaznamenalo Maďarsko – pokles o 23,5 % a Španělsko – pokles o 5,6 %,“ uvádí Diana Rádl Rogerová, partnerka společnosti Deloitte, která je odpovědná za odvětví nemovitostí v rámci střední Evropy.

Paříž versus Budapešť

Nejdražší ze sledovaných metropolí je Paříž, kde průměrná cena za nový byt převyšující 8 000 eur/m2. Na chvostu srovnání se umístila Budapešť. Průměrná cena rezidenční nemovitosti 940 eur/m2.

V roce 2011 byla podle studie Praha nejdražší metropolí v rámci regionu střední Evropy. Průměrná cena za byt byla 2 500 eur/m2.  Hlavní město České republiky je jedním z mála evropských měst, kde ceny nových rezidenčních nemovitostí překračují průměr dané země více než dvojnásobně.  Přitom ve Frankfurtu a Hamburku je cena nových bytů ve srovnání s průměrem Německa dokonce 2,5 násobná.

Ze srovnání intenzity bytové výstavby mezi vybranými zeměmi Evropské unie v letech 2008 až 2011 vyplývá, že k největšímu poklesu došlo ve Španělsku. I přes výrazný propad způsobený především ekonomickým ochlazením si však tato země v roce 2011 udržela v porovnání s průměrem Evropské unie vedoucí pozici v počtu dokončených bytových jednotek na 1 000 obyvatel.

REKLAMA

„Ve Španělsku byla před rozvinutím globální hypoteční krize rozestavěna celá řada velkých rezidenčních projektů, které se i přes ekonomické obtíže, klesající ceny a někdy i za cenu realizovaných ztrát, dostavují.“ uvedla Diana Rádl Rogerová.

Nejméně bytů je v Polsku

Studie se také zabývala celkovým srovnáním bytového fondu. Nejméně bytů na tisíc obyvatel má Polsko, bytová výstavba je tam o 26 procent pod průměrem Evropské unie. Nejvíce bytů je právě naopak ve Španělsku. Bytová výstavba je dokonce 17 procent nad průměrem Evropské unie a ve Francii, kde jsou byty velice drahé, to je 12 procent. Vyššímu počtu bytů pomáhají rekreační objekty, kterých je v těchto jižních státech Evropy celkem dost.

Ze sledovaných zemí nejvyšší náklady na bydlení byly v roce 2011 v Dánsku a ve Francii. Celkové náklady na bydlení v těchto zemích překročily průměr Evropské unie o 70 procent.

Podle Českého statistického úřadu v průměru Češi vydají za nájem a ostatní náklady spojené s bydlením přes 25 procent z toho, co vydělají. U obcí do dvou tisíc obyvatel nájemné dokonce tvoří nejmenší složku z plateb na bydlení. Nejvíce se prodraží náklady na elektřinu, plyn a paliva.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *