EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Petr Zámečník

25. 02. 2014

2 komentáře

Vaše příběhy: Chcete prodat byt? Vraťte státní příspěvek stavebního spoření!

 


 

Uzavřít smlouvu o překlenovacím úvěru je jako strčit hlavu do jámy lvové. Tak si alespoň připadá náš čtenář, který po necelých šesti letech chtěl úvěr předčasně splatit. Podmínky mimořádné splátky Českomoravská stavební spořitelna (Liška) lišácky změnila – a zpřísnila.

Náš čtenář chtěl překlenovací úvěr od Lišky mimořádně splatit z důvodu prodeje bytu, který úvěrem financoval. Zároveň ale chtěl i nadále spořit. Se smlouvou uzavřenou v roce 2008 ještě nesplňoval časový test, a tak by musel vracet státní příspěvek. Koncem roku 2013, kdy žádost o předčasné splacení podával, ještě netušil, že uvízne v pasti.

Připomeňme jen, že v roce 2008 to byla Českomoravská stavební spořitelna, která pořádala kampaň na refinancování hypotečních úvěrů úvěrem ze stavebního spoření. Neopomněla přitom zdůraznit výhody úvěrů ze stavebního spoření, jakými je vedle stálé úrokové sazby i možnost kdykoli učinit mimořádnou splátku. Bohužel již nezmínila, že toto se týká pouze řádných úvěrů, nikoli úvěrů překlenovacích.

V době kampaně na refinancování hypoték stavebním spořením ovšem nabízela Liška i mimořádnou splátku překlenovacího úvěru bez poplatku. „Jen“ si v obchodních podmínkách ponechala noticku, že překlenovací úvěr lze předčasně splatit pouze se souhlasem stavební spořitelny. Zdánlivě formální ustanovení podmínek se stalo fatálním pro nespočet klientů. Získání souhlasu bylo skutečně formálním aktem, spořitelna s ním nešetřila. Pak se ale situace změnila a s ní i přístup ČMSS.

Aby toho nebylo málo, Liška změnila podmínky hned dvakrát. Nejprve v roce 2012 začala vyžadovat relevantní důvod pro splátku úvěru – rozvod, rozchod, úmrtí či prodej nemovitosti. V ostatních případech požadovala ukončení i spoření a zaplacení poplatku 5 % z cílové částky. Navíc obchodní zástupci spořitelny ještě měli možnost svým klientům vyjít vstříc.

REKLAMA

O rok později podmínky dále zpřísnila. Zrušení smlouvy o spoření se stalo podmínkou a souhlas s ukončením překlenovacího úvěru získali pouze lidé při řešení výjimečných životních situací (rozvod apod.), při prodeji nebo při refinancování v rámci ČMSS a navýšení úvěru alespoň o 500 tis. Kč. A v této situaci se ocitl náš čtenář.

Náš čtenář sepsal a odeslal výpověď smlouvy o překlenovacím úvěru koncem listopadu loňského roku. Formulář smlouvy se ho ještě explicitně ptal, zda chce s překlenovacím úvěrem zrušit i spoření. Nechtěl, a tak zaškrtl příslušnou variantu.

V polovině prosince mu ČMSS odpověděla, že výpověď nesplňuje všechny náležitosti. Má kontaktovat jinou poradkyni Lišky a žádost doplnit. Koncem prosince tak učinil a doplněnou žádost odeslal. Do 20. ledna tohoto roku zůstala bez odpovědi, proto se dotázal, zda jsou nyní již informace dostačující. Nebyly.

Lišce chybělo číslo vkladového účtu, který chtěl náš čtenář zachovat a dál spořit. V současné době ČMSS neumožňuje splacení meziúvěru se zachováním vkladového účtu,“ oznámila spořitelna v odpovědi.

REKLAMA

Čtenářovy snahy dopátrat se odpovědí, na základě čeho ho nutí stavební spořitelna zrušit i účet, na který chce dále spořit, byly marné. Píše:

„Najít kontakt na kompetentního pracovníka v pražské centrále, který by bez obstrukcí a kliček odpověděl na jasně definované otázky, je nadlidský úkol. Na oficiálních stránkách ČMSS jsou k dispozici pouze kontakty na „finanční poradce“ zastupující ČMSS. Těm nezbývá nic jiného než brát rozhodnutí z centrály ČMSS jako „Písmo Svaté“, jelikož nejsou schopni tato rozhodnutí ze své pozice zdůvodnit. Zákaznická linka vás nechá klidně i 15 minut čekat. Neprostupná hradba pražské centrály ke kompetentním pracovníkům je překonatelná pouze (ne)šťastnou náhodou. Institut ombudsmana v takovéto instituci považuji za zcela zbytečný. Falešný pocit, že by se snad ve sporu klienta se spořitelnou postavil proti chlebodárci, může mít jen úplný naiva.“

Odpověď poskytl až advokát, na kterého se čtenář obrátil. Shrnu-li to, sankce za samotné předčasné splacení není, ale protože je to ČMSS, která si může libovolně zvolit, zda Vám poskytne souhlas s předčasným splacením či nikoli, váže jej na podmínku ukončení stavebního spoření, které je pro Vás nevýhodné,“ uvádí právník a dodává: „Byť je shora uvedený postup pro klienty slušně řečeno nepříznivý, není v rozporu se zákonem.“

Náš čtenář nakonec úvěr předčasně nesplatil. Budu muset zaplatit pokutu za nerealizovaný prodej bytu v řádech tisícikorun. Pokud bych přistoupil na požadavky ČMSS, přišel bych řádově o desítky tisíc korun,“ uzavírá.

Stavební spořitelny žijí ze státem (rozumějte „z peněz daňových poplatníků“) podporovaného produktu. Jak mnohokrát opakovaly i stavební spořitelny, bez státního příspěvku by stavební spoření nemohlo fungovat. I tak některé nechtějí nechat klienta odejít, jiné se svých starých věrných klientů zbavují:

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024

stavební spoření 2024

Vyplatí se stavební spoření v roce 2024?

V rámci konsolidačního balíčku byla opět snížena podpora stavebního spoření. Přítom ale už v minulých letech víceméně platilo, že šlo o velmi konzervativní formu spoření/investice. Která nedokázala porazit ani inflaci a to ani po započtení státní podpory. Jak je to se stavebním spořením nyní? Vyplatí se a pro koho?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

05. 02. 2024

Další ročník programu Nová zelená úsporám odstartoval

Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP ČR) tento týden po letní pauze spustil příjem žádostí o dotaci do nové etapy populárního programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Pro žadatele je připraveno mnoho novinek včetně několika podprogramů, které reagují především na růst životních nákladů v podmínkách ekonomické krize.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 10. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Pavel

    26 února, 2014

    Napřed se informuji a pak konám. On dělá to co většina tj. napřed koná a pak se diví. Je otázkou jestli pár korun státního příspěvku mě za to stojí. Kdyby si vzal hypotéku měl by nižší náklady než s překlenovacím úvěrem. Ten si dnes může vzít jen ekonomický diletant. Ovšem SS dnes zvýšily úsilí ka okrást své zákazníky. Stačí si přečíst třeba nový ceník SS Raiffeisen, který stáv. zákazníkům nikdo neavizuje. Po překročení CC Vás Raifka oškube.

    Odpovědět

  • Štěpánka

    16 dubna, 2017

    Půjdu do důchodu a jsem ve státním bytě nájem je vysoký z důchodu nájem těžko zaplatím mohu být prodat?

    Odpovědět