EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Vyčíslení úvěru od Modré pyramidy? Je to boj!

 


 

Ke splacení úvěru od jakékoli finanční instituce je vždy třeba mít písemné vyčíslení zůstatku úvěru současně se všemi sankcemi a příslušenstvím ke stanovenému datu a souhlas s předčasným splacením úvěru od stávající finanční instituce. Například Liška vám souhlas s předčasným splacením nevydá téměř nikdy. Modrá pyramida vám souhlas a vyčíslení udělá, ale ne vždy a ne tak, jak si přejete, aby to bylo.

Poslední příklad z praxe, je refinancování úvěru klienta, říkejme mu třeba Petr, ve výši 4 000 000 Kč. Stávající úrokovou sazbu překlenovacího úvěru u Modré pyramidy  měl ve výši 4,84 % p.a., novou úrokovou sazbu u financující banky měl nabídnutu ve výši 2,69 % p.a.

Sankce za předčasné splacení překlenovacího úvěru u Modré pyramidy činí 2 % z předčasně splacené jistiny za každý započatý rok před koncem platnosti úrokové sazby. Díky této sankci schválený úvěr od banky vyčerpáme až v měsíci následujícím po výročí fixace (v našem případě 5 měsíců od podpisu hypotečního úvěru) a sankci tak bude pan Petr platit pouze za jeden započatý rok do konce fixace.

Podle sazebníku Modré pyramidy stojí vyčíslení zůstatku úvěru 4 000 Kč. Za jeden jednoduchý administrativní úkon to je hodně peněz i pro Petra, ale bohužel se s tímto poplatkem nedá nic dělat. Nutno ještě zmínit, že v době sjednání překlenovacího úvěru tento poplatek v sazebníku vůbec nebyl.

Fixace končí 30. listopadu 2014, díky rozdílu v úrokových sazbách se Petrovi vyplatí přefinancovat v prosinci 2013, ideálně hned z kraje měsíce, aby byly zaplacené úroky za poslední měsíc co nejmenší. Podle všeobecných úvěrových podmínek Modré pyramidy si ale Petr nemůže vybrat datum předčasného splacení, můžete to splatit pouze k poslednímu dni v měsíci. Za 4 000 Kč poplatku relativně velká nevýhoda, která stojí Petra zbytečně další peníze.

Další věc, která je ze strany Modré pyramidy nepochopitelná, je lhůta pro  vyčíslení. U překlenovacího úvěru dluží Petr pořád tu samou částku, kterou si v roce 2008 půjčil. Nemělo by tak být pro Modrou pyramidu těžké udělat vyčíslení kdykoliv. Modrá pyramida však vyčíslení vystaví nejdříve dva měsíce před datem předčasného splacení. A vystaví ho ještě zcela nesmyslně.

REKLAMA

Do vyčíslení zůstatku si Modrá pyramida napočítá i úroky, které Petr musí zaplatit v měsíčních splátkách do splacení úvěru. V našem případě je tedy na vyčíslení nesmyslná  položka Budoucí úrok do data splatnosti ve výši 32 267 Kč. Proč je to nesmyslná položka? Protože pokud by Petr pravidelné splátky úvěru přestal hradit, měl by nepěkný záznam v bankovních registrech a ještě by ho seřvala manželka. A dále by Petrovi hrozila smluvní pokuta ve výši 0,02 % z dlužné částky za každý započatý den prodlení. Díky vyčíslení však musí Petr z kapsy vydat o 32 267 Kč více. Tyto peníze mu sice Modrá pyramida vrátí jako přeplatek, bohužel mu to ale vrátí na stavební spoření, kde bude vázací lhůta trvat ještě jeden rok.

Za poplatek ve výši 4 000 Kč lze očekávat služby v mnohem vyšší kvalitě, než v jaké je poskytla Modrá pyramida. Doufejme, že k ostatním klientům se v budoucnu bude (nejen) Modrá pyramida chovat o něco lépe.

Autor pracuje jako finanční poradce.

Loading

Vstoupit do diskuze 5 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024

stavební spoření 2024

Vyplatí se stavební spoření v roce 2024?

V rámci konsolidačního balíčku byla opět snížena podpora stavebního spoření. Přítom ale už v minulých letech víceméně platilo, že šlo o velmi konzervativní formu spoření/investice. Která nedokázala porazit ani inflaci a to ani po započtení státní podpory. Jak je to se stavebním spořením nyní? Vyplatí se a pro koho?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

05. 02. 2024

Další ročník programu Nová zelená úsporám odstartoval

Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP ČR) tento týden po letní pauze spustil příjem žádostí o dotaci do nové etapy populárního programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Pro žadatele je připraveno mnoho novinek včetně několika podprogramů, které reagují především na růst životních nákladů v podmínkách ekonomické krize.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 10. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Jarda

    22 prosince, 2013

    Prosím, mohl byste mi osvětlit, kde se u překlenovacího úvěru ze stavebního spoření vzala fixace úrokové sazby??? Děkuji za odpověď – pokud tedy na nějakou přijdete..

    Odpovědět

  • vladimír Švorba

    30 ledna, 2014

    Je standardně napsaná v úvěrové smlouvě. Modrá pyramida má fixaci u překlenovací úvěru 6 let, pak případně dalších 6 let (záleží na délce překlenovacího úvěru) a pak je fixace do přidělení řádného úvěru.

    Odpovědět

  • Bassmartin

    9 dubna, 2014

    Přeji dobrý den,
    rád bych se s vámi podělil o vlastní nepěknou zkušenost s Modrou pyramidou (dále MP). Před pěti lety jsem si vzal úvěr na 2,1 mil., úroková sazba nebyla na tehdejší poměry nejhorší – 4,64%. Vzhledem k současným sazbám jsem se logicky rozhodl úvěr refinancovat.
    Arogantní přístup zaměstnankyň MP na přepážkách pražské centrály a dámy pracující na úsměvně nazvaném útvaru „Péče o zákazníky“, s nimiž jsem žádost o předčasné splacení úvěru vyřizoval, by se ještě dal přejít. Chápal jsem, že MP jde (pouze) o vlastní zisk. Když jsem si zpětně spočítal, že na úrocích jsem za pět let zaplatil cca 470 tisíc, udělalo se mi upřímně zle. Jsem si dobře vědom, že podepsáním smlouvy jsem s danými podmínkami souhlasil, vždyť si to také nyní vyčítám. Poslední políček od MP přišel v podobě penále za předčasné splacení úvěru a to ve výši 40 tisíc, což je tedy téměř maximální možná výše (2% z cílové částky). S ohledem na neuvěřitelnou částku, kterou jsem za oněch pět let zaplatil jen na úrocích (další poplatky nepočítaje), není výše vyčísleného penále dle mého ani trochu morální. Přijde mi to celé spíše tragikomické. Případným zájemcům o úvěr od MP připomenu, že penále je u nově sjednaných smluv možné udělit až do výše 3%, nejspíše proto, aby nikoho refinancování ani nenapadlo.
    Pořizoval jsem si tehdy svůj první byt, ke všemu celkem ve spěchu, tudíž jsem situaci zjevně podcenil, mohu si za to pouze sám. Pokud opravdu zvažujete úvěr od MP, neudělejte podobnou chybu, zjistěte si co nejvíce nabídek a pečlivě pročtěte úvěrové podmínky. Za sebe tedy Modrou Pyramidu nikomu rozhodně nedoporučuji.

    Odpovědět

  • Martin Žember

    17 září, 2014

    Dobrý den,

    nezmiňujete, že pan Petr může svoje související stavební spoření buďto zrušit, což automaticky MP udělá a vyčíslí mu „Úhradu za ukončení smlouvy o stavebním spoření před uplynutím vázací lhůty“, která je 1% z cílové částky, v jeho případě 1% ze 4 mil. Kč, tj. 40 000 Kč.

    Pokud to nebude chtít, bude dál platit vklad do stavebního spoření vedle nové hypotéky z refinancování. Půjčená částka pro novou hypotéku tedy bude stejná, jakou si původně půjčoval (vlastně o sankci 80 000 Kč a zmiňované budoucí úroky navýšená). Současně nebude MP do konce šestiletého období akceptovat změnu cílové částky. Co tato změna znamená? Lze po skončení tohoto období stavební spoření bez dalších komplikací ukončit? Podělte se, prosím, i o zkušenosti s tímto, pokud nějaké jsou.

    Odpovědět

  • Vladimír Švorba

    6 ledna, 2015

    Pokud zruší úvěr a zanechá stavební spoření na spoření, spořit již nemusí a nebo může posílat nějaké minimum, případně zaslat optimální částku na získání státního příspěvku (tedy poslat 20.000,– Kč za rok). A po uplynutí vázací lhůty lze stavební spoření bez ztráty kytičky vypovědět s tříměsíční výpovědní lhůtou.
    Nějaké informace o úvěrech MP najdete ještě na http://refinan­covanimodrepy­ramidy.cz/

    Odpovědět