EUR 25.005

USD 23.223

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.005

USD 23.223

Text: Petr Zámečník

29. 05. 2017

0 komentářů

Lidé splácí hypotéky lépe… je čas se bát o budoucnost?

 

Podíl úvěrů v selhání již několik let klesá. Lidem se daří čím dál lépe a na splátky hypoték mají dostatek peněz. Je na čase se začít obávat o budoucnost?

Loading



 


Lidé splácí lépe nejen hypotéky, ale úvěry obecně. Podíl bankovních úvěrů v selhání klesl na 2,91 %. Přitom v době finanční krize po roce 2007 vystoupal až nad 5% úroveň. Mnohem lépe se daří splácet i úvěry na bydlení (1,9 %) a specificky též hypotéky (1,51 %). Lépe u hypoték bylo před pádem banky Lehman Brothers.
Graf 1: Podíl úvěrů v selhání
Lidé splácí lépe úvěry
Zdroj: Vlastní zpracování z dat ČNB
Důvodem, proč lidé splácí lépe své úvěry, je zejména dobrá ekonomická situace České republiky. Nezaměstnanost je na rekordně nízké úrovni, mzdy rostou… Pomáhají i nízké úrokové sazby, které snižují splátky úvěrů při konsolidaci půjček či refinancování hypoték. V této optimistické situaci si Česká národní banka (ČNB) dělá těžkou hlavu a hledá způsoby, jak optimismus zmírnit.

Úrokové sazby porostou

Hlavním důvodem pro obezřetnost centrální banky je nikoli obava, ale jistota, že úrokové sazby porostou. O to se Česká národní banka stará a ještě postará sama. Již ukončení intervencí proti české koruně mělo za následek zdražení zdrojů – a s tím i zvýšení úrokových sazeb úvěrů v čele s hypotékami.
Česká národní banka postrčila úrokové sazby hypoték vzhůru též svým „doporučením“ poskytovat hypotéky pouze do 80 % zástavní hodnoty nemovitosti a pouze 15 % na úrovni 80 až 90 % LTV – a právě ve druhém pásmu úroky rostou nejrychleji, jak se banky pokouší odradit „nadlimitní“ poptávku. Pokud by ČNB získala další pravomoci z novely zákona o ČNB, mohlo by dojít k ještě tvrdšímu omezení dostupnosti hypoték.
V neposlední řadě úrokové sazby porostou v rámci normalizace měnové politiky ČNB – a tedy růstu základních úrokových sazeb. Od nich se odvíjí ceny zdrojů a úrokové sazby na mezibankovním trhu a ty se následně promítnou do úrokových sazeb pro občany. Ke zvýšení sazeb by mohlo dojít dle ČNB ve 3. čtvrtletí 2017. Někteří analytici jsou ale v očekávání střídmější. Věříme, že k prvnímu růstu sazeb dojde až v příštím roce,“ uvádí Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance.

Růst úrokových sazeb rizikem pro nesplácení

Lidé splácí úvěry lépe i díky nízkým úrokovým sazbám a především u hypoték při refixaci či refinancování nižším splátkám úvěru. To se ale s růstem úrokových sazeb změní a na lidi dopadne jejich tíha plnou vahou. Zejména domácnosti, které čerpaly hypotéku „na krev“ a bez dostatečných finančních rezerv, se mohou dostat do potíží se splácením.
Zatímco při úrokové sazbě 1,77 % (historicky minimální průměrná úroková sazba hypoték na bydlení dle Fincentrum Hypoindexu z listopadu a prosince 2016) činí splátka hypotéky 3 mil. Kč na 30 let pouze 10 747 Kč, při růstu úrokových sazeb na 3,68 % (květen 2012) vzroste splátka o 3 tis. Kč na 13 775 Kč. Při posunu v čase o dalších téměř pět let do srpna 2008, kdy sazba dosahovala 5,82 %, se splátka stejného úvěru pohybovala na úrovni 17 641 Kč.
Uvedený příklad představuje reálně možné zvýšení nákladů na splátky o 30 až 70 %. Pokud má rodina napnutý rodinný rozpočet, může to pro ni představovat závažný problém.

Tip: Dosáhnete na takovou půjčku i v případě zpřísnění pravidel poskytování hypoték?

Krátké fixace poznamená zdražení dříve

Jako první pocítí zvýšení úrokových sazeb hypoték lidé čerpající úvěry s variabilní úrokovou sazbou. Tyto hypoteční úvěry přitom představují 22 % objemu všech hypoték (včetně hypoték na jiné účely než na bydlení – toto statistika České národní banky nerozlišuje). Nejčastěji do tří až pěti let se zvýšení sazeb dotkne téměř 60 % objemu hypoték. Pouze 20 % úvěrů je poskytnuto s fixací delší než 5 let (nejčastěji 7 let a 10 let).
Graf 2: Podíl fixací úrokových sazeb hypotečních úvěrů
Podíl fixací úrokových sazeb hypoték
Zdroj: Vlastní zpracování z dat ČNB
Téměř čtvrtina lidí těží z nízkých krátkodobých úrokových sazeb a zvyšuje své riziko podobně jako ministerstvo financí emisemi krátkodobých pokladničních poukázek místo dlouhodobého levného dluhu. Jenže zatímco u státních financí problém bude řešit „někdo jiný“, tedy příští vláda, u rodinných financí ho nikdo za domácnost nevyřeší. Jakmile úrokové sazby vzrostou, budou muset najít úspory v rodinném rozpočtu na jiných místech… a nebo v nejhorším případě přijít o vysněné bydlení v exekuci.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Swiss Life Hypoindex květen 2024: Úrokové sazby hypoték (ne)překvapivě stagnují, banky vytvářejí „polštář“

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu v květnu zanedbatelně klesla z dubnových 5,57 % p. a. na aktuálních 5,52 %. Zatímco Česká národní banka letos snížila dvoutýdenní repo sazbu už o 1,5 procentního bodu, banky úrokovou sazbu hypotečních úvěrů pouze o půl procentního bodu (podle Swiss Life Hypoindexu). Cesta k levnějším hypotékám, a […]

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

08. 05. 2024

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *