EUR 25.145

USD 23.453

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.145

USD 23.453

MMR potvrzuje další skvělý hypoteční rok

 

Přísnější regulace hypotečnímu trhu nohy nepodrazila. Přestože objem poskytnutých hypoték nepřekonal v loňském roce rekordní rok 2016, velmi se mu přiblížil. Banky poskytly hypoteční úvěry celkem za téměř 217 miliard korun. Co stojí za skvělými výsledky? 

Loading



 


Lidé si v loňském roce podle údajů ministerstva pro místní rozvoj (MMR) vzali téměř 105 500 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 216,7 miliardy korun. V roce 2016 to přitom bylo 111 500 hypoték celkem za 218,3 miliardy korun.
MMR tak potvrdilo výsledky Fincentrum Hypoindexu, podle kterého bylo v loňském roce sjednáno 109 618 hypotečních úvěrů v celkové hodnotě téměř 225,798 miliard korun a předminulý rok 114 550 hypoték celkem za 225,809 miliard korun, tedy o něco více než v roce 2017.
Skvělým hypotečním výsledkům nezabránila podle analytika společnosti Fincentrum Josefa Rajdla ani přísnější regulace: „Zájem o financování hypotečním úvěrem byl opět vysoký, k čemuž přispěly stále velmi příznivé úrokové sazby. V celém roce 2017 byla také zřetelná snaha regulátora hypoteční trh brzdit. Nicméně v tomto ohledu spíše působil nedostatek nemovitostí na trhu, které by bylo možné nakoupit než důsledky doporučení regulátora.“

ČNB si ceny nemovitostí hlídá

Vliv nedostatečné nabídky na ceny nemovitostí přiznává i Česká národní banka (ČNB) ve Zprávě o inflaci I/18: „Nabídka nových bytů zůstává omezená, což při silné dynamice úvěrů na bydlení vede k tlaku na růst cen nemovitostí. V posledních čtvrtletích již nicméně dochází ke zvyšování počtu zahájených bytů, což by mělo podporovat růst investic domácností do budoucna.“
Rostoucí počet zahájených bytů přesto zatím nezabránil zdražování nemovitostí. Růst realizovaných cen nemovitostí ve třetím čtvrtletí 2017 sice mírně zpomalil, i tak ale zůstává podle ČNB stále na vysoké úrovni, a to především kvůli rychlému ekonomickému růstu, pozitivnímu sentimentu domácností a nízkým úrokovým sazbám. Za mírné zpomalení si ČNB částečně připisuje zásluhy: „Mírně tlumící vliv naopak zřejmě měla opatření makroobezřetnostní politiky.“
Developeři však posun k lepšímu nevidí. V uplynulém roce narostly počty bytů, které úřady povolují. Zdálo by se tedy, že je vše na nejlepší cestě. Problémem ale je, že základna roku 2016 je tak tragicky nízko, že ani 300procentní nárůst povolení by aktuální poptávku nepokryl. Počty povolených bytů na úrovni kolem dvou až tří tisíc za rok jsou stále poloviční oproti prodeji a třetinové oproti poptávce,“ vysvětluje Dušan Kunovský, předseda představenstva Central Group.

Průměrná výše hypotéky roste

Nedostatek nemovitostí na trhu se promítá do jejich cen a potažmo do hypotečních úvěrů, jejichž průměrná výše roste. Podle Fincentrum Hypoindexu vzrostla průměrná hypotéka v prosinci 2017 na rekordních 2 153 542 korun. Nad dvoumilionovou hranicí se průměrná výše hypotéky kontinuálně drží od listopadu 2016.
Růst průměrné výše hypotéky vyplývá i z údajů ministerstva pro místní rozvoj. V loňském roce dosáhla průměrná hypotéka 2 055 038 korun. O rok dříve to přitom bylo 1 957 413 korun.

Hypoteční banka jedničkou již 10 let

Pozici hypoteční jedničky si v loňském roce udržela Hypoteční banka. „I když se Hypoteční banka stala jedničkou na trhu hypoték již podesáté v řadě, byl pro nás loňský úspěch v mnoha oblastech naprosto zásadní a výjimečný,“ uvedl Jiří Feix, předseda představenstva a generální ředitel Hypoteční banky.
Navýšení podílu Hypoteční banky na 30 % nezabránily legislativní ani organizační změny. „Naši pozici jsme obhájili v době, kdy došlo k radikálním legislativním úpravám, které si od všech hráčů na trhu vyžádaly naprosto zásadní změny procesů. Navíc i naše banka prošla některými důležitými změnami, včetně obměny na postu generálního ředitele. Přesto jsme dokázali udržet naše pozice z rekordního roku 2016 a v roce 2017 za přispění ČSOB přinesli dalších 63,4 miliardy nových obchodů. Ještě více si ceníme našeho tržního prvenství v celkovém portfoliu, které činí téměř 280 miliard. Zisk 30 % trhu považuji za skvělý úspěch všech našich zaměstnanců a obchodních partnerů,“ dodal Jiří Feix.
Letošní rok by už tak slavný pro hypotéky nemusel být. Svůj díl na tom mají i úrokové sazby, které míří pozvolna vzhůru. Na konci roku se s velkou pravděpodobností podívají k tříprocentní hranici. Přesto by celkový objem poskytnutých hypoték mohl letos opět překonat hranici 200 miliard korun.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *