EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

Stavebnictví pokračuje v růstu. Bytová krize se přesto prohlubuje

 

Pololetní údaje ukazují, že české stavebnictví pokračuje v růstu. Zdání ale může klamat. O budoucím vývoji bytové výstavby vypovídají především vydaná stavební povolení a počet zahájených bytů. A těm již statistiky příliš nelichotí. Developerský trh se blíží k vrcholu a bytová krize se nevyhnutelně blíží.

Loading



 


České stavebnictví podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) rostlo v červnu po vyloučení vlivu počtu pracovních dní meziročně o 8,9 procenta. Bez očištění se stavební produkce zvýšila o 7,5 procenta. Letos v červnu bylo totiž o jeden pracovní den méně než před rokem.

Světlejší zítřky nečekejme

Pokračující pozitivní trend je dobrou zprávou o dosavadním vývoji české stavebnictví. Je ale potřeba se dívat i do budoucnosti, která již tak růžově nevypadá. O té vypovídá počet stavebních povolení, kterých stavební úřady vydaly celkem 7 089, tedy meziročně o 1,9 procenta méně.
Další neradostnou zprávou je počet zahájených bytů, který sice meziročně vzrostl, ale pouze nepatrně o 0,6 procenta na 2 632 bytů. V bytových domech bylo zahájeno zhruba stejné množství bytů jako před rokem, v rodinných domech ale počet zahájených bytů vzrostl o 7,9 procenta.
„Zahájené byty v bytových domech poukazují na to, jaká bude úroveň dokončených bytů za rok a půl, až ty dnes zahájené budou dokončené. A to je velmi neradostná podívaná,“ vysvětluje Michaela Tomášková, výkonná ředitelka Central Group.
Počet dokončených bytů klesl o 5,8 procenta na 2 353 bytů. Více se stavělo v rodinných domech, kde podle statistiků došlo k nárůstu o 10 procent, v bytových domech ale poklesl počet dokončených bytů o 20 procent.

Praha staví, přesto zaostává

V Praze bylo v prvním pololetí zahájeno 1 141 nových bytů v bytových domech. Meziročně došlo sice k nárůstu o 11,6 procenta, ale ani to hlavnímu městu nestačí. „Stavebnictví i bytová výstavba se na první pohled může chlubit meziročním nárůstem, stačí se ale podívat trochu pod povrch a je zřejmé, že dobře ještě není a dlouho nejspíše nebude,“ říká Michaela Tomášková.
Jen podle oficiálních statistik do Prahy zamíří každý rok 14 tisíc nových obyvatel. Za růstem bytové výstavby navíc stojí pouze jeden rezidenční projekt s 800 byty v Modřanech, který odstartoval v květnu. V červnu se pak začalo stavět pouze 78 nových bytů. Pokud by se tedy odečetl květnový projekt, zahájili developeři od začátku roku stavbu pouze 340 bytů v bytových domech.
V prvním pololetí bylo v Praze navíc vydáno jen 150 stavebních povolení na nové bytové domy, což představuje meziroční pokles o 40 procent. Developeři přitom během prvních šesti měsíců podle společných statistik Central Group, Skanska a Trigema prodali přes 2 700 nových bytů.
„Praha by proto potřebovala minimálně osm ale raději až 10 tisíc nových bytů ročně. A tomu se letos ani zdaleka nepřiblížíme. Navíc 800 bytů, tedy 70 procent z letos nově zahájených, připadá na jediný projekt, který statistika zaznamenala v květnu. Takových projektů by ale Praha potřebovala mnohem více. Jedině tak se totiž může zastavit současný nezdravý růst cen bytů,“ uvedla Michaela Tomášková.
Graf: Zahájené byty a stavební povolení v Praze

Zdroj: Central Group
„Místo vyřešení bytové krize, která dopadá na všechny zájemce o nové bydlení, tak dochází k jejímu prohlubování. Zájemci se stále více potýkají s nedostatkem vhodných volných nových bytů a těch posledních pár v cenících developerů má už tak vysokou cenu, že spousta domácností na ni ani nedosáhne,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva Ekospolu.
Lidem tak nezbývá nic jiného než se přesunout do Středočeského kraje, kde se v letošním roce začalo stavět dokonce o tisíc nových bytů více než v Praze. Hlavní město ale letos zaostává i za Jihomoravským krajem, který zahájil výstavbu 1 359 nových bytů.
„Developeři cítí vrchol trhu a postupně omezují produkci. V letošních číslech to ještě tolik nepocítíme, ale rok 2019 přinese změnu. Úrokové sazby budou vysoko a ochota (limity) půjčování nízko. Růst ekonomiky přibrzdí. Stavebnictví to pocítí více než jiná odvětví ekonomiky,“ uvedl Vladimír Pikora, hlavní ekonom Next Finance.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *