EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Jana Zámečníková

Foto: sxc.hu

05. 10. 2021

0 komentářů

Aktuální sazby hypoték: ČNB zvýšila sazby. Končí hypotéky s dvojkou na začátku?

 

Nečekané razantní zvýšení základní sazby ČNB se již začíná promítat do úrokových sazeb hypoték. Na začátku října se jako první v reakci na krok ČNB odhodlala ke zdražení hypoték skupina ČSOB a následně se přidala i Česká spořitelna. Hypotéky s dvojkou na začátku začínají mizet ze sazebníků bank.

Loading



 

Česká národní banka (ČNB) minulý týden zvýšila základní úrokové sazby nejvýrazněji od roku 1997. Dvoutýdenní repo sazba vzrostla o 0,75 procentního bodu na 1,5 %. Důvodem je především inflace, která vystoupala v srpnu až na 4,1 %.

Po srpnovém růstu základních sazeb ČNB o 0,25 procentního bodu zvýšily sazby téměř všechny banky v čele s největšími hypotečními hráči. Česká spořitelna, skupina ČSOB i Komerční banka zdražily během září hypotéky shodně o 0,2 procentního bodu. V říjnu se ale velké banky opřely do zvyšování hypotečních sazeb, podobně jako ČNB, o něco razantněji.

ČSOB prolomila tříprocentní hranici

Jako první z velkých bank se po razantním zvýšení sazeb ČNB na konci září odhodlala zvýšit úrokové sazby hypoték skupina ČSOB. S platností od 11. října zdraží hypotéky s fixací na tři, pět a sedm let o dalších 0,3 procentního bodu.

Zatímco pětileté fixace hypoték do 70 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) se budou v ČSOB stále držet těsně pod tříprocentní hranicí, hypotéky s vyšší LTV již tuto hranici překonají. Pětileté fixace hypoték s LTV od 70 do 80 % ČSOB nově nabídne od 3,09 % p. a.

„Dva roky rekordně nízkých sazeb hypoték jsou za námi a nyní je potřeba jejich výši přizpůsobit vývoji na trhu. V reakci na zasedání ČNB jsme se proto rozhodli přistoupit k vyšším sazbám. I přes postupný růst sazeb zůstávají hypotéky pro klienty atraktivním produktem. Neočekáváme proto, že by poptávka po úvěrech na pořizování bydlení měla skokově poklesnout,“ vysvětluje Jan Sadil, člen představenstva ČSOB.

REKLAMA

Česká spořitelna se vzdaluje třem procentům

Česká spořitelna se v říjnu do zdražování hypoték opřela ještě výrazněji. Sazby všech sledovaných fixací zvýšila dokonce o půl procentního bodu. Hypotéky s fixací na jeden rok tak od 7. října budou začínat na 3, 84 % p. a., s fixací na tři roky na 3,34 % p. a. a s fixací na pět let na 3,24 % p. a.

„V návaznosti na kroky ČNB z minulého týdne, kdy přistoupila k razantnímu zvýšení úrokových sazeb o 0,75 % na stávajících 1,5 %, jsme se rozhodli upravit úrokové sazby u jednotlivých fixací v rozmezí 0,3-0,5 %,“ uvedl Filip Belant, šéf tribu Bydlení v České spořitelně.

Během září zdražila hypotéky většina bank

Komerční banka v září následovala Českou spořitelnu a Hypoteční banku a s platností od 10. září zvýšila úrokové sazby hypoték na 2,99 % p. a. UniCredit Bank zvýšila sazby také od 10. září o 0,3 procentního bodu. Sazby tří a pětiletých fixací se zastavily těsně pod tříprocentní hranicí, a to na 2, 99 % p. a. Vzhledem k tomu, že v UniCredit Bank dochází k revizi sazeb vždy k 10. v měsíci, není vyloučené, že k další úpravě sazeb dojde již 10. října.

Nad hranici tří procent se již na začátku září dostala mBank. Ta zvýšila úrokové sazby hypoték s fixací na tři roky o 0,45 procentního bodu na 3,09 % p. a. a s fixací na pět let o 0,35 procentního bodu na 3,19 % p. a.

Equa Bank posunula v září hypoteční sazby tří a pětiletých fixací o 0,2 procentního bodu na 2,79 % p. a. A Sberbank zvýšila sazby hypoték s fixací na jeden rok o desetinku na 2,74 % p. a., s fixací na tři roky na 2,54 % p. a. a s fixací na pět let o 0,15 procentního bodu na 2,59 % p. a.

Air Bank zvýšila sazby o 0,3 procentního bodu až od 20. září, kdy sazby hypoték s fixací na pět let posunula na 2,59 % p. a. Další zdražování hypoték ovšem Air Bank nevylučuje. „Je pravděpodobné, že zvýšení úroků ČNB se promítne i do zvýšení našich sazeb hypotečních úvěrů. Jestli, kdy a o kolik to bude, v tuto chvíli ještě nevíme. Situaci analyzujeme,“ uvedla Jana Pokorná, tisková mluvčí Air Bank.

ČSOB odstartovala další vlnu zdražování

Velké banky byly v minulosti velmi často ukazatelem směru vývoje hypotečního trhu. Naposledy letos v září odstartovala vlnu zdražování hypoték Česká spořitelna společně s ČSOB. A ani tentokrát tomu zřejmě nebude jinak. Sotva ČSOB oznámila zvyšování úrokových sazeb hypoték, přidala se Česká spořitelna. Je pravděpodobné, že další banky nebudou dlouho otálet a sazby hypoték opět porostou napříč trhem.

REKLAMA

„Do konce roku očekáváme, že úrokové sazby nadále porostou a hlavní sazba ČNB, od které se také odvíjí výše úvěrů na bydlení, by mohla dosáhnout 2 %, v příštím roce pak až 2,5 %,” dodal Filip Belant.

Růst nabídkových sazeb hypoték tak zřejmě ještě zrychlí a ze sazebníků bank se budou dál pozvolna vytrácet hypotéky s dvojkou na začátku. „Období rekordně nízkých úroků u úvěrů v prostředí vyšších základních sazeb nebude trvat věčně. Nový normál, ve kterém se budou úrokové sazby pohybovat, nebude rozhodně s jedničkou na začátku jako v předchozích letech, ale někde na úrovni třech procent a s velkou pravděpodobností velmi brzy budou sazby hypoték právě tou trojkou začínat,“ dodal Jan Sadil.

Tabulka: Minimální nabídkové úrokové sazby bank (v %) k 4. 10. 2021

Poznámka: *sazby jsou nižší, ** sazby jsou vyšší než v předchozím porovnání úrokových sazeb

  • Česká spořitelna zdražuje hypotéky s platností od 7. 10. 2021
  • Skupina ČSOB zdražuje hypotéky s platností od 11. 10. 2021

Air Bank: *Nabízí hypotéky s fixací na 5, 7 a 10 let. Uvedená úroková sazby je od 1,5 milionu korun.

Banka Creditas: Nemovitost musí být pojištěna (volba pojišťovny je zcela na klientovi), splácení úvěru z účtu CREDITAS (vedení i nejčastější služby jsou zdarma). Bez povinného pojištění schopnosti splácet či životního pojištění. Sjednání, zpracování úvěru i online ocenění nemovitosti je zdarma.

REKLAMA

Česká spořitelna: Úrokové sazby zohledňují slevu za splácení z aktivního Osobního účtu ČS (Osobního konta ČS) ve výši 0,5 procentního bodu, slevu za sjednané pojištění schopnosti splácet od PČS pro případ smrti, plné invalidity, pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání.

ČSOB: V úrokových sazbách účelových úvěrů do 90 % hodnoty nemovitosti je zahrnuta sleva za splácení inkasem z účtu u ČSOB či Poštovní spořitelny za podmínky měsíčního příjmu na účet ve výši min. 1,5 násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za sjednání pojištění úvěru či pojištění Forte u ČSOB Pojišťovny (tu lze nahradit slevou za splácení inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny v kombinaci s pojištěním nemovitosti u ČSOB Pojišťovny). V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,1 procentního bodu.

Equa Bank: Uvedené úrokové sazby platí při sjednání pojištění schopnosti splácet (jinak + 0,2 %) a výši hypotéky alespoň 1 mil. Kč (jinak + 0,1 %).

Expobank: Expobank již nové hypotéky neposkytuje.

Fio banka: Výše uvedené úrokové sazby jsou minimální, tj. s nejnižší možnou rizikovou přirážkou a s využitím veškerých poskytovaných slev při koupi nemovitosti a hypotéce nad 1 milion korun. Výslednou sazbu stanovuje Fio banka, a.s. pro každý hypoteční úvěr individuálně dle konkrétních podmínek.

Hypoteční banka: V úrokových sazbách účelových úvěrů do 90 % hodnoty nemovitosti je zahrnuta sleva za splácení inkasem z účtu u ČSOB či Poštovní spořitelny za podmínky měsíčního příjmu na účet ve výši min. 1,5 násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za sjednání pojištění úvěru či pojištění Forte u ČSOB Pojišťovny (tu lze nahradit slevou za splácení inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny v kombinaci s pojištěním nemovitosti u ČSOB Pojišťovny). V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,1 procentního bodu.

Komerční banka: Minimální výše úrokové sazby po splnění podmínek daných bankou. Sazby pro LTV od 80 % do 90 % jsou o 1 procentní bod vyšší.

mBank: Zvýhodněná sazba zahrnuje slevu 0,65 % p.a. Sleva je poskytnuta klientům s jiným úvěrovým produktem mBank (mPůjčka Plus, mPůjčka Pro nebo kreditní karta mBank), u něhož nedošlo za posledních 6 měsíců k selhání při jeho splácení.

Moneta Money Bank (dříve GE Money Bank): Podmínkou sazby je: Minimální měsíční obrat na účtu MMB 15 tis. Kč, Čerpání úvěru do 3 měsíců od podpisu, Udělení individuální sazby (započtena sleva, kterou dostává více jak 80 % klientů).

Raiffeisenbank: V úrokovém lístku banka uvádí, že sazby úvěrů pro fyzické osoby stanovuje individuálně.

Sberbank: Sazby zahrnují aktivní využívání FÉR konta (jinak +0,4 p.b.) a realizaci pojištění schopnosti splácet (jinak +0,1 p.b.). Sazby jsou platné pro hypoteční úvěry nad 1 milion korun (jinak +0,1 p.b).

UniCredit Bank: Úrokové sazby jsou platné při sjednání placeného pojištění schopnosti splácet úvěr. Hypotéka s LTV od 80 % do 95 % je o 0.5 procentní bod dražší.

Wüstenrot: Od 1. července 2020 je možné sjednat hypoteční produkty Wüstenrot pouze pod značkou Moneta. K tomuto datu došlo ke spojení hypoteční divize Monety a Wüstenrot hypoteční banky pod Moneta hypoteční banku.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024

Zajímavosti o rezidenčních hypotékách v USA, část 4.: Obrácená hypotéka

Získání finančních prostředků pomocí tzv. obrácené hypotéky je v USA na rozdíl od české „americké“ hypotéky možné i když ještě klasická hypotéka nebyla úplně splacena a na nemovitosti stále vázne hypoteční zástava. Obrácená hypotéka se stává zajímavým finančním produktem zvláště v období, kdy tržní cena nemovitosti roste a podíl ještě nesplacené klasické hypotéky na tržní ceně nemovitosti […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

13. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *