EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Text: Petr Zámečník

28. 03. 2018

0 komentářů

Jan Vysloužil: Bydlení v družstevním bytě může být zajímavé nejen pro mladé rodiny

 

Podle mnohých jsou dnes bytová družstva přežitkem. Jan Vysloužil, předseda Svazu českých a moravských bytových družstev, si ale myslí opak. Bydlení v družstevním bytě může být atraktivní zejména pro mladé rodiny, které i kvůli změnám na hypotečním trhu hůře dosáhnou na byt v osobním vlastnictví, případně na nájemní byt za standardní tržní nájem.

Loading



 


V družstevním bytě žije 10 procent českých domácností. Jaké hlavní výhody družstevní bydlení lidem podle vás nabízí?
Mezi hlavní výhodu družstevního vlastnictví oproti tomu osobnímu patří jeho dostupnost širším vrstvám obyvatel. Pro řadu domácností se s ohledem na současný nárůst cen a zpřísnění podmínek pro získání hypotečního úvěru stalo pořízení bytu do osobního vlastnictví nedostupné. Řešíte-li akutní bytovou situaci, můžete spíše ocenit pružnější úpravu a širší možnosti bytových družstev.
O kolik je pořízení družstevního bytu výhodnější?
Nákup družstevního podílu, a tím získání práva na uzavření nájemní smlouvy k družstevnímu bytu, vyjde na českém realitním trhu stále o několik procent levněji. Ušetřit můžete desetitisíce, v případě bytu o větších rozměrech i několik stovek tisíc korun.
Cena ovšem vždy závisí na lokalitě.  Jen pro srovnání, podle posledních odhadů průměrné ceny družstevních bytů v Česku vloni vzrostly na 25 328 korun za metr čtvereční, byty v osobním vlastnictví v ČR ve stejném období zdražily na 28 700 korun za metr čtvereční. V případě středně velkého bytu je tak rozdíl v ceně znatelný.
Zmínil jste zpřísnění pravidel poskytování hypotečních úvěrů na nákup bytů do osobního vlastnictví. Týká se to i družstevních bytů?
Některá družstva už dnes nabízejí možnost zafinancování nákupu družstevního podílu u nové družstevní výstavby z úvěrů poskytnutých družstvu. Dlužníkem banky tedy nebude zájemce o byt, ale družstvo, kterému pak splácíte poplatek za úvěr spolu s platbami za užívání bytu.
Pokud nejste pro banku dostatečně bonitní, toto je rozhodně varianta, jak dosáhnout na bydlení v “novém a vlastním”. Výhodou je i to, že pokud byste se chtěli v budoucnu přestěhovat, při převodu bytu nemusíte vypořádávat hypoteční zástavní právo. S převodem družstevního podílu přechází povinnost splátky automaticky na nástupce.
Zůstaňme ještě u tématu převodu bytu… Jak tedy funguje převod družstevního podílu?
Zatímco u bytu v osobním vlastnictví musíte změnu majitele vložit spolu s kupní smlouvou a cenou za převod do katastru nemovitostí, u družstevního bytu se pouze převede družstevní podíl.  Nabyvatel tak získává nájemní právo k danému bytu. Bez nutnosti znaleckého posudku, bez kupní smlouvy. Nový “majitel” nehradí ani 4% daň z nabytí nemovité věci. Dalo by se říct, že je to tedy jednodušší a levnější.
Když na chvilku odhlédneme od finanční stránky, jaké další “benefity” družstva lidem nabízí?
Pokud máte byt, ať už družstevní nebo vlastní, nevyhnete se společným schůzím s ostatními vlastníky. Mnohá společenství vlastníků jsou dnes v situaci, kdy musí řešit neusnášeníschopnost těchto schůzí a jejich chod je tak de facto zablokovaný.
V domě, kde jsou všechny byty družstevní,  se uplatňuje princip jeden člen – jeden hlas. Nájemce menšího bytu tak nemůže být přehlasován nájemcem bytu většího. K odsouhlasení změn v naprosté většině postačuje souhlas nadpoloviční většiny přítomných členů na schůzi.
Neusnášeníschopnost tedy bytová družstva netrápí?
Nemá-li většina spolubydlících o správu domu zájem, nechodí na schůze, ani nevyužívají možnosti hlasovat korespondenčně, umožňuje družstvům právní úprava konání náhradní členské schůze, na níž lze rozhodnout o věcech uvedených na programu schůze i tehdy, pokud se nadpoloviční většina nesejde. Rozhodování společenství vlastníků je v takových případech zablokováno.
Jaké jsou nevýhody družstevního vlastnictví oproti tomu osobnímu?
Samozřejmě, že jsou zde i některé nevýhody. Zastánci osobního vlastnictví argumentují zejména jednodušším financováním nákupu nemovitosti. Zákon sice umožňuje zastavení družstevního podílu, banky však prozatím na takové bankovní produkty nejsou orientovány a bytová družstva možnost zastavení podílu z důvodu ochrany před neplatiči často ve stanovách vylučují. Výhodnější možnost financování nemovitosti u převodu do osobního vlastnictví na druhou stranu zvyšuje její kupní cenu.
Děkuji za rozhovor.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Družstevní bydlení je stále cenově dostupnější alternativa

Pořízení staršího družstevního bytu je v průměru o 15 procent levnější než koupě bytu v osobním vlastnictví. Zatímco průměrná prodejní cena bytu v Česku v osobním vlastnictví na začátku letošního roku dosahovala 70 tisíc korun za metr čtvereční, průměrná cena za metr čtvereční družstevního bytu byla na hranici 47 tisíc korun za metr čtvereční. Vyplývá to z analýzy společnosti RE/MAX.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

09. 04. 2024

Neplatiči v bytových domech už dluží svým sousedům 170 milionů Kč, řešení v nedohlednu

Celkový dluh vůči bytovým družstvům a SVJ se v roce 2022 vyšplhal na téměř 170 milionů korun. Více jak polovina této částky je dlouhodobě nevymahatelná. Obyvatelé bytových domů tak často musí nedoplatky za energie či další služby uhradit z vlastního a sami se tak mnohdy dostávají do finančních problémů.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

01. 09. 2023

Jiří Hrbáček, Wood & Company

Jiří Hrbáček: Chceme být investiční kotvou. Věříme, že čistý výnos 8 až 10 % je dlouhodobě udržitelný

Čím jsou zajímavé investice do komerčních realit? Jak ovlivňuje trh současná energetická krize a vysoká inflace? A jak se v tomto prostředí daří realitním fondům WOOD & Company? Na tyto a další otázky odpovídal Jiří Hrbáček, portfoliomanažer a místopředseda představenstva WOOD & Company.

Text: Jana Zámečníková

Foto: Wood & Company

11. 11. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *