EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Zbyněk Drobiš

10. 05. 2018

2 komentáře

Darování nemovitosti: Sepsání darovací smlouvy

 

Darování nemovitosti představuje poměrně často využívanou možnost převodu nemovitosti zejména v rodině. Jaká právní úskalí mohou nastat při darování nemovitosti a jak ochránit dárce při darování nemovitosti?

Loading



 


Darovací smlouvou dárce bezplatně převádí vlastnické právo k věci nebo se zavazuje obdarovanému věc bezplatně převést do vlastnictví a obdarovaný dar nebo nabídku přijímá. Při darování nemovitosti se však nejedná o zcela jednoduchý proces, kdy je nutné splnit veškeré zákonné podmínky.

Sepsání darovací smlouvy: Náležitosti

Darovací smlouva pro nemovitou věc musí obecně obsahovat alespoň přesné označení smluvních stran, vymezení darované nemovité věci dle katastrálního zákona a závazek dárce bezplatně převést nemovitou věc na obdarovaného a závazek obdarovaného přijmout dar.
Obtíže v praxi činí především správné vymezení nemovité věci dle katastrálního zákona, kdy nepřesnosti nebo chyby vedou obvykle k zamítnutí návrhu na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí. Podpisy dárce a obdarovaného na darovací smlouvě musí být úředně ověřeny.

Tip: Kdy lze odvolat darování pro nouzi dárce

Katastr nemovitostí

K úspěšnému darování nemovité věci nepostačuje podepsání darovací smlouvy, ale je nutné úspěšně zajistit vklad vlastnického práva na katastru nemovitostí k darované nemovité věci. Darovací smlouvu s ověřenými podpisy dárce a obdarovaného je nutné podat na příslušném katastru nemovitostí společně se správně vyplněným a podepsaným návrhem na vklad. Poplatek za vkladové řízení na katastru nemovitostí činí 1000 Kč.

Tip: Kdy lze odvolat darování pro nevděk obdarovaného

REKLAMA

Právní ochrana dárce

Poměrně často je pro dárce zřízeno v rámci darovací smlouvy věcné břemeno doživotního bezplatného užívání nemovitosti současně s darováním nemovitosti. Takto se nejčastěji postupuje při darování nemovitosti v rodině. Více informací o věcném břemenu se dozvíte v  článku Darování nemovitosti: Znáte možnost zřízení služebnosti bytu?
Rovněž lze zřídit podmínky pro zákaz zcizení a zatížení darované nemovité věci. Pro další informace k možnostem ochrany dárce při darování nemovitosti si přečtěte článek Jak ochránit dárce při darování nemovitosti?

Pozor na vzory smluv z internetu

Darování nemovité věci představuje zásadní rozhodnutí dárce, kdy lze doporučit dárci zvážit možnosti zřízení zmíněných právních institutů (např. věcné břemeno) k ochraně jeho práv. Využití některých vzorů z internetu za účelem darování nemovité věci může například způsobit nesprávné vymezení darované nemovité věci dle katastrálního zákona a zamítnutí vkladového řízení na katastru nemovitosti.
Dárce a obdarovaný by tak měl využít odbornou právní pomoc advokáta (popř. notáře) k přípravě potřebné dokumentace tak, aby převod nemovité věci proběhl úspěšně a bez starostí.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

darování nemovitosti

Rozhovor: Jaká jsou úskalí darování nemovitosti a jak správně postupovat?

Darování nemovitosti (především v rodině) se jeví jako vhodná alternativa ke zdlouhavému dědickému řízení. Jaká jsou úskalí, nejčastější chyby smluv, jaké povinnosti má obdarovaný a na co by dárce neměl zapomínat? O tom jsme si povídali s Radkem Novotným, advokátem projektu www.pravnipomoconline.cz.

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

17. 12. 2021

Darovani nemovitosti: náležitosti a pravidla

Darování nemovitosti: Můžete dar odmítnout, nebo odvolat, co obsahuje věcné břemeno dožití a jak je to s daněmi?

Darování nemovitosti je poměrně častou alternativou zejména k dědickému řízení. Dárce tak dostává možnost rozdělit svůj majetek ještě za života a podle svých představ, obdarovaní se zase vyhnou mnohdy zdlouhavým dědickým řízením. I s ohledem na tento fakt tak k darování nemovitosti nejběžněji dochází mezi rodinou či příbuznými. Ve srovnání s ostatními formami převodu nemovitosti jde o velmi levnou […]

Text: redakce hypoindex.cz

15. 12. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Palounkova Simona

    22 dubna, 2019

    DAROVACI SMLOUVA

    Odpovědět

  • Evžen

    17 února, 2021

    samozřejmě musíte zaplatit, to je stejné, jako si necháte vypracovat projekt na stavbu domu a nebudete následně stavět

    Odpovědět