EUR 25.145

USD 23.453

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.145

USD 23.453

Text: Petr Zámečník

29. 12. 2017

0 komentářů

Ohlédnutí za rokem 2017: Znamení růstu úroků i cen bytů

 

Rok 2017 byl ve znamení růstu úrokových sazeb hypoték i cen nemovitostí. Začal se ale projevovat i nový zákon o úvěru pro spotřebitele a touha ČNB regulovat hypoteční trh.

Loading



 


Hodiny odtikávají roku 2017 poslední minuty. Zbývá jen čas ohlédnout se. A byly to zajímavé časy. Evropská statistika pasovala české nemovitosti na nejrychleji rostoucí – ovšem zdaleka ne ve výstavbě. Jen v povolování nových staveb zaujímá Česká republika celosvětově 127. příčku za Keňou, Kongem a Chorvatskem.
K ochlazení realitního trhu nepomohl ani růst úrokových sazeb hypoték a ani jejich omezování Českou národní bankou (ČNB). Hypoteční banky neodradil ani zákon o úvěru pro spotřebitele, který umožňuje u nově poskytnutých či refixovaných hypotečních úvěrů klientovi odejít kdykoli jen za cenu nákladů banky.

Omezené hypotéky

Hypoteční trh nejspíš nepřekoná loňský rekord. Ovšem ani druhá příčka v historickém žebříčku neodradila Českou národní banku od „doporučení“ bankám omezit jejich poskytování. A tak od žertovného aprílu nesmí banky poskytovat vyšší než 90% hypotéky a v rozmezí od 80 do 90 % LTV jich může rozdat jen 15 %.
ČNB ale již nestačí bankám jen doporučovat, co mají dělat. Přestože je i tak může trestat vyššími požadavky na rezervy, chce víc. Poslaneckou sněmovnou (naštěstí? – to je otázka úhlu pohledu) neprošla „technická“ novela zákona o České národní bance, která mimo jiné a jen tak na okraj dávala centrální bance možnost regulovat nejen LTV (výši hypotéky k zástavní hodnotě nemovitosti), ale také LTI (výši úvěru k příjmu žadatele) a DSTI (výši splátek úvěrů k příjmu žadatele) s nemalými sankcemi pro prohřešilce.
Dnes sice banky její „doporučení“ dodržují, ale ČNB se obává, že ve zhoršené situaci se bez hrozby sankce od přání dohledu odchýlí a zvýší tak své riziko. A to by mohlo vyústit až k jejich kolapsu, v nejčernějším scénáři až ke kolapsu finančního systému. A o ten se vedle stability měny (a její pravidelné znehodnocování inflací) stará ČNB v prvé řadě.

Uvolněné hypotéky

Ve prospěch spotřebitele ještě více obrátil nový zákon o úvěru pro spotřebitele. Ten minulý již reguloval např. poplatky za předčasné splacení spotřebitelského úvěru. Banka či nebankovní poskytovatel úvěrů si mohl naúčtovat maximálně 1 % (v případě zbývající splatnosti kratší než 1 rok jen 0,5 %) z mimořádné splátky úvěru. Hypotéky ale regulované nebyly, stejně jako „lichvářské“ půjčky po telefonu do 5 tis. Kč.
Nezahrnutí hypoték znamenalo i to, že poplatky za mimořádnou splátku hypotéky na bydlení dosahovaly až 20 % z objemu splátky či 5 % za každý byť započatý rok zbývající do konce fixace úrokové sazby. A to při úrokových sazbách podlézající laťku 2 % ročně. Obdobná hypotéka, ale americká, byla přitom již regulována jako spotřebitelský úvěr.
Dnes již mohou noví klienti hypotéku bez váhání splatit kdykoli. Jen nízké a rostoucí úrokové sazby k tomu nedávají příliš velký důvod.
Spotřebitelé také nemusí příliš přemýšlet, jestli jsou schopni úvěr splatit. Tuto povinnost dostal poskytovatel úvěru – a ručí za to po dobu 3 let. Pokud klient nebude schopen splácet, nebude muset platit žádné úroky ani poplatky, zaplacené úroky a poplatky mu budou vráceny a bude moci splácet dle svých možností a schopností. Žádný takový případ ale ve známost ještě nevzešel, tudíž jak bude vypadat praxe, je ještě ve hvězdách…

Úrokové sazby rostou

Úrokové sazby se odlouply od svého dna v listopadu a prosinci 2016 a celý rok 2017 pozvolna rostou. Ze svých minim 1,77 % se vyšplhaly navzdory tvrdé konkurenci bank na 2,15 % v listopadu 2017 (prosinec ještě není uzavřený).
Za růstem úrokových sazeb stojí řada faktorů. Prvním impulsem byl zákon o úvěru pro spotřebitele, který dává zákazníkům nová práva. Rozporuplně se promítlo i zpřísnění hypotečních úvěrů ze strany ČNB – hypotéky s LTV do 80 % nezdražily, v některých případech dokonce zlevnily, ovšem hypotéky s LTV od 80 do 90 % zamířily k výšinám. Ostatně, stejně tak činí jakékoli nedostatkové zboží, třeba máslo.
Graf 1: Vývoj úrokových sazeb hypotečních úvěrů
Fincentrum hypoindex listopad 2017
Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Ceny nemovitosti stoupají do nebe

Stavebnictví zejména v Praze a Brně zamrzlo. Developeři nedostávají dostatek stavebních povolení a nová výstavba např. v Praze zaostává daleko i za rozvojovým plánem magistrátu. Výsledek? Opět si stačí vzpomenout na máslo. Nyní se ale jedná o ceny nemovitostí.
Růstu cen nemovitostí ovšem napomáhá i marketing – opět často ze strany developerů. Neustálé opakování nedostatečné výstavby a růstu cen vede řadu lidí k rychlému nákupu, než ceny ještě vzrostou. A jak se učí již v základním kurzu ekonomie, samonaplňující se předpovědi jsou mocné. Věří-li dostatek lidí, že ceny porostou, tak se tak skutečně stane. A Český statistický úřad růst dál potvrzuje.
Nic ale není jednobarevné. Proč ceny novostaveb rostou tak rychle? Jedním z ne zcela (developery) propagovaným důvodem je změna struktury nabídky v Praze. Jinými slovy: Prodává se více nemovitostí blíže centru a méně postavených na zelené louce (či bývalém poli) daleko od metra, kam i autobus zavítá pouze zřídka.

REKLAMA

Stavební spoření zažívá renesanci

Stavební spořitelny se v roce 2017 opět vrátily do sedla. Sice úročení vkladů není nijak závratné, ale na spořicích účtech konzervativní klienti dostanou ještě méně, zato o úvěrování začal být enormní zájem. A to tak velký, že si toho všimla i Česká národní banka.
Jedním z důvodů růstu zájmu o úvěry ze stavebního spoření bylo omezení hypoték (pro většinu lidí efektivně) na 80 % zástavní hodnoty nemovitosti. S dalšími 4 % daně z nabytí si domácnost musí ušetřit téměř čtvrtinu potřebných nákladů na pořízení bydlení. A kde na to má vzít? Jednou z možností bylo stavební spoření…
… ale to se nelíbí České národní bance. Je to pro banky příliš rizikové. A když banky nesmí poskytovat vyšší LTV, tak to nemají ani stavební spořitelny dofinancovávat. Jsou přeci také banky. A tak jsou lidé tlačeni do nebankovních úvěrů či k půjčkám mezi rodinou a přáteli.
Pro stavební spořitelny zůstává záchranou, že ani banka, ani stavební spořitelna a v konečném důsledku ani Česká národní banka nedokáže vždy s jistotou říci, že peníze ze stavební spořitelny byly použity na dofinancování koupě nemovitosti. V horším postavení je spolupráce banky a stavební spořitelny ze stejné finanční skupiny. Ale pak na pomoc přichází mezibankovní stavovská výpomoc a každá spořitelna si přijde na svůj díl koláče.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *